Spelinspektionen och dess syfte
Vi har tidigare nämnt Spelinspektionen i samband med Spelpaus.se. Vad är egentligen Spelinspektionen, varför finns den och vad är dess huvudsakliga syfte?
Spelinspektionen hette tidigare Lotteriinspektionen men bytte namn i samband med den svenska spellagen 2019. Likt tidigare nämnt är det en statlig myndighet vars styrelse utses av regeringen. Spelinspektionen, eller SGA som den kallas i internationella kretsar (Swedish Gambling Authority), eftersträvar en säker spelmarknad där de spel som erbjuds ska ske under kontrollerade former och vara säkra för konsumenten. Spelinspektionen utövar sin verksamhet efter den svenska spellagstiftningen och säkerställer att de bolagen som får den svenska licensen följer lagen. Utöver spellagen säkerställer också Spelinspektionen att inga lagbrott begås vad gäller lagen om anordnande av visst automatspel (1982:636) och lagen om penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630).
Spelinspektionen beviljar licenser
Rent operativt arbetar Spelinspektionen med att bevilja licenser till den aktörer som har de anser uppfyller kraven i enighet med spellagen. De följer sedan upp de licensierade sidorna och säkerställer att kraven fortsatt följs. Organisationen värnar också om ett säkert spelande och strävar således efter att tydlig kommunicera ut de olika verktygen som finns att ta hjälp av. Förutom tidigare nämnda spelpaus.se informerar Spelinspektionen också om Stödlinjen, en telefon- och chatt-tjänst för spelare eller anhöriga som är framtagen på begäran av Socialdepartementet.
Spelinspektionen vill stänga ute sajter utan svensk licens
Likt tidigare nämnt så arbetar Spelinspektionen tätt med Finansinspektionen för att kanalisera spelandet i Sverige till de sidorna med svensk licens. Således blir också en av Spelinspektionens fundamentala uppgifter att försöka stänga ute de sidorna utan svensk licens från den svenska spelmarknaden.[1]
Spelinspektionen hanterar inga enskilda ärenden där en spelare, kund, tycker sig att ha blivit felaktigt behandlad av ett spelbolag eller att spelsajtens Terms & Conditions är felaktigt utformade eller missbrukas av spelsajten själv. Ja, inte ärenden där det är flera spelare som gått samman heller för den delen.
[1] https://www.spelinspektionen.se/